600 kroner for en frossen juleand. Ja, du læste rigtigt.

Selvom den er økologisk og har løbet frit rundt i 12-14 uger, og selvom den vejer over fire kilo og skulle smage fantastisk, så er det en sindssyg pris. Problemet er bare, at der ikke bliver produceret særlig mange af den slags ænder længere - og det er ikke svært at regne ud hvorfor.

"Hvis forbrugerne ville købe flere, vil vi godt producere flere. Problemet er jo egentlig, at det er prisen, der gør det. Man kigger altid i tegnebogen, man kigger ikke så meget på produktet," siger Peter Nielsen, som driver en gård med fritgående, økologiske ænder ved Farsø.

Peter Nielsen har drevet sin andefarm i mange år, men han mærker tydeligt, at færre og færre familier har råd til at købe hans ænder til jul. Det betyder mindre salg og større økonomisk pres på hans forretning.

Prisen på 600 kroner kan virke vanvittig sammenlignet med de billigere alternativer i supermarkederne. Men ifølge Nielsen er det bare det, det koster at producere en and under ordentlige forhold - med plads til at bevæge sig og økologisk foder.

Hvis tendensen fortsætter, risikerer vi at miste de danske juleænder helt. Det ville være trist for traditionen, men også for landmændene som Peter Nielsen, der har gjort det til deres livsværk at producere kvalitetsænder.

Så spørgsmålet er: Er vi villige til at betale prisen for at bevare traditionen? Eller kommer juleanden til at forsvinde fra de danske juleborde?