Har du også fået et chok, når du skulle købe smør til madpakkerne? Du er ikke den eneste. Smør, æg og kød er nogle af de fødevarer, der er eksploderet mest i pris de seneste år.

Og det er ikke bare en følelse - tallene taler for sig selv. Ifølge Mejeriforeningen slog smørprisen rekord i 2024, og selvom priserne svinger lidt op og ned, er de stadig vanvittigt høje. Og det bliver ikke bedre foreløbig, siger eksperterne.

For at sætte det i perspektiv: I 00'erne og 10'erne kostede en ton smør mellem 2.000 og 4.000 euro. I september 2024 ramte prisen helt vanvittige 8.100 euro per ton - det er over det dobbelte af hvad det plejer at koste!

Hvorfor er smør blevet så dyrt? Det er faktisk ret simpelt: Der bliver produceret mindre mælk end før, så der er ikke nok smør til at dække efterspørgslen. Når udbuddet falder og folk stadig vil have smør, så stiger prisen - klassisk økonomi.

Men bare fordi smør generelt er dyrt, betyder det ikke, at du skal betale toppris. Der er stadig store forskelle på, hvad forskellige butikker tager for det samme smør.